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Greenhouse Gas Emissions of Dairy Production Systems based on Longevity and Zero-Concentrate Strategy as Compared to Conventional Systems (Long Life Cow)
Many dairy production systems focus on high-yielding cows, and less on longevity and lifetime productivity. This project aims to compare this high-yield strategy to a longevity approach that reduces the need for feed concentrates and extends the productive life of cows by several years, with a focus on both environmental aspects and economic performance.
An important principle of organic farming is supporting a milk production strategy that aims to (i) feed low amounts of concentrate (containing feeds which are often also potential human food) and (ii) support a longer productive lifetime of the cows. The latter is expected to increase daily lifetime yield and to keep economic and ecological costs of replacement low. However, gaps in knowledge prevent a further adoption of this approach by the farmers. Whether or not the efficiency of feed conversion changes with the age of the cows, and the direction to which the greenhouse gas emissions are shifted with age, is not yet known. The project will first quantify these traits in cattle of very different ages. Subsequently, in-depth ecological and economic system comparisons concerning effects on income and requirement for compensatory payments will be performed. For that modeling approaches are applied and experimental data from the first project part and external data from existing databases are used. External partners will assist with their specific expertise in achieving the project goals. The-se also include providing valuable advice to farmers and politicians on a major decision problem with global importance in relation to promoting food security.
Projekt: Treibhausgasemissionen aus Milchproduktionsystemen mit einer Strategie mit langlebigen, kraftfutterfrei gefütterten Kühen im Vergleich zur herkömmlichen Strategie
Ein wichtiges Prinzip des Biolandbaues besteht darin, eine Milchproduktionsstrategie zu fördern, welche erstens auf dem Einsatz von wenig Kraftfutter (mit Futtermitteln, welche oft auch Lebensmittel sind) beruht und zweitens auf einer langen produktiven Lebensspanne von Kühen basiert. Letzteres trägt dazu bei, die Lebenstagesleistung zu erhöhen und die ökonomischen und ökologischen Kosten des Ersatzes von ausgeschiedenen Kühen tief zu halten. Die bestehenden Wissenslücken verhindern jedoch eine breitere Anwendung dieser Strategie durch die Landwirte. So ist z.B. nicht bekannt, ob sich die Effizienz der Futterverwertung mit dem Alter der Kühe ändert und in welche Richtung sich die Treibhausgasemissionen mit dem Alter entwickeln. Im Projekt werden diese Merkmale an Rindern mit sehr unterschiedlichem Alter quantifiziert werden. Danach werden tiefgehende ökologische und ökonomische Vergleiche einschliesslich Wirkungen auf Einkommen und Notwendigkeit von Subventionen erstellt. Dies erfolgt mit Hilfe von Modellierungsansätzen und es werden Daten aus dem Experiment und anderen Quellen einfliessen. Auswärtige Partner werden mit ihrem spezifischen Fachwissen dazu beitragen, die Projektziele zu erreichen. Diese beinhalten unter anderem die Beratung von Landwirten und politischen Entscheidungsträgern im Hinblick auf ein global bedeutendes Entscheidungsproblem für die Ernährungssicherung.
Final Project Fact Sheet Published
Fact sheets from completed projects highlight results and relevance to stakeholders. Download Download (PDF, 444 KB)
Publication in Animal (2019)
Impact of longevity on greenhouse gas emissions and profitability of individual dairy cows analysed with different system boundaries by F. Grandl et al.
Publication in Animal (2018)
external page Evidence for increasing digestive and metabolic efficiency of energy utilization with age of dairy cattle as determined in two feeding regimes by F. Grandl et al. Read more in WFSC News
Publication in Journal of Dairy Science (2016)
external page Biological implications of longevity in dairy cows: 1. Changes in feed intake, feeding behavior, and digestion with age by F. Grandl et al.
Publication in Journal of Dairy Science (2016)
external page Biological implications of longevity in dairy cows: 2. Changes in methane emissions and efficiency with age by F. Grandl et al.