Food Day @ETH Workshops

The event will kick off with workshops in the afternoon, focusing on diverse food system topics.


Ultra-Processed Foods: Myths, Facts, and Future Role

30 October 2024
14:00 – 16:30 CET
Main Building, ETH Zurich   

For researchers, industry, start-ups & investors with expert knowledge or interest in ultra-processed foods.

The debate over Ultra-Processed Foods (UPFs) often polarizes into two extremes: outright rejection of UPFs as harmful or full acceptance due to their practicality. During the interactive workshop around this complex issue, experts will shed light on both aspects, providing insights into the multifaceted nature of UPFs, and participants will be encouraged to engage actively in the dialogue.

Key questions that were explored included: What are the scientific facts and misconceptions about the health impacts of UPFs? How can UPFs contribute to global food security, and what risks do they pose? What regulatory frameworks are necessary to ensure their safe and ethical production and consumption? What drives the increasing consumption of UPFs, and what strategies can be employed to promote healthier alternatives? Finally, what innovations can make UPFs both healthier and more environmentally sustainable?

This workshop offered all the opportunity to collaboratively address the challenges and opportunities that UPFs present. The goal was to ensure equitable access to safe, nutritious, and affordable food while considering the broader implications for global food systems. Through thoughtful exploration of health, regulation, food security, and innovation, the workshop aimed to advance understanding of the role of UPFs in our diets.

In collaboration with the external page Swiss Food and Nutrition Valley


Reaching Mutual Agreements: Practice the Art of Negotiation

30 October 2024
14:00 – 16:30 CET
Main Building, ETH Zurich  

For young scientists, researchers, and practitioners from government, NGOS, and civil organizations.

Many joined for an interactive workshop designed to inspire early career researchers and practitioners from both governmental and non-governmental organizations to expand their negotiation mindset and strategies.

They discovered how negotiation is a competency we all have, and that can be practiced and improved through clear, evidence-based methods and tools. Practicing this competency will also enhance your ability to engage effectively at the science-policy interface. This is critical for tackling complex and urgent challenges such as transitioning towards sustainable food systems.

In collaboration with the external page Engage Project of the ETH Domain


Zukunft des Schweizer Obstbaus: Tradition trifft Innovation

30 Oktober 2024
14:00 – 16:30 CET
ETH Zurich, Hauptgebäude
Sprache: DE

Für Fachleute aus der der Wissenschaft, Produktion, Verarbeitung und Handel

Der Obstbau ist in vielen Regionen der Schweiz tief verwurzelt, sowohl kulturell als auch wirtschaftlich. Doch wie viele andere Bereiche der Landwirtschaft steht auch der Obstbau vor wachsenden Herausforderungen. Der Klimawandel macht sich zunehmend bemerkbar, und der Druck, den Einsatz von Pestiziden zu reduzieren, wächst.

In diesem Workshop beleuchten wir diese drängenden Fragen aus unterschiedlichen Perspektiven: Welche Auswirkungen haben der Klimawandel und neue gesetzliche Rahmenbedingungen auf die Anbausysteme? Welche innovativen Züchtungsmethoden könnten die Zukunft des Obstbaus sichern? Und welche Rolle spielen dabei der Markt und die Konsument*innen?

Führende Expert*innen aus der Wissenschaft, Forschung und Praxis teilen ihre neusten Erkenntnisse. Nach inspirierenden Vorträgen haben Sie die Gelegenheit, in interaktiven Gruppendiskussionen gemeinsam mit unseren renommierten Referent*innen herauszuarbeiten, wie die verschiedenen Lösungsansätze in der Praxis umgesetzt werden können.

In Kooperation mit dem external page SVIAL.


Gesunde Gewohnheiten, gesunder Planet: Ernährung neu denken

30 Oktober 2024
14:00 – 16:30 CET
ETH Zurich, Hauptgebäude
Sprache: DE

Für die Stadtbevölkerung, Wissenschaftler:innen, Ernährungsspezialisten, die sich für Umsetzungsstrategien und konkrete Handlungsmöglichkeiten der Planetary Health Diet interessieren.

In diesem interaktiven Workshop lernst du, wie du deine Ernährungsgewohnheiten langfristig positiv und nachhaltig verändern kannst – für deine Gesundheit und den Planeten. Basierend auf den Prinzipien der Planetary Health Diet erfährst du, wie der vermehrte Konsum von Obst, Gemüse, Hülsenfrüchten und Nüssen und die Reduktion von Fleisch und tierischen Produkten zu einer gesünderen und umweltfreundlicheren Ernährung führen.

Durch praxisorientierte Übungen dokumentierst du deine eigenen Ernährungsgewohnheiten, erkennst Abweichungen von deinen Zielen und Werten und identifizierst Auslöser für nachhaltiges Verhalten im Alltag. Dabei lernst du, wie wichtig Motivation und kleine, umsetzbare Schritte, sogenannte „Micro Habits“, für eine erfolgreiche Veränderung sind.

Mache mit und erfahre, wie du durch bewusste Entscheidungen im Alltag nicht nur deine Gesundheit, sondern auch die Zukunft unseres Planeten positiv beeinflussen kannst!

Dieser Workshop wird vom external page Zurich-Basel Plant Science Center organisiert und ist Teil des Programms «external page Dialoexternal page g im Quartier».

JavaScript has been disabled in your browser